vroegschool

Het jonge kind: vroegschool (4-6 jr)

Vroegschool
Kleuters zijn van nature nieuwsgierig en leergierig. Ze leren via spel en activiteiten. Het is daarom belangrijk dat je als leraar spel mogelijk maakt. Maar hoe zorg je voor het juiste spel?

1801 ondersteunt leraren uit de onderbouw op allerlei manieren, zodat jij met een beredeneerd aanbod goed aansluit op de wereld van kleuters en ze optimaal uitdaagt en laat leren.

1801, groot in onderwijs aan de kleinsten

Onze jonge kind-specialisten worden vaak gevraagd om te helpen bij het samenstellen van een aanbod voor kleuters:

 • Spel en spelbegeleiding
  Jonge kinderen hebben behoefte aan een rijke speelleeromgeving en een stimulerend aanbod om zich optimaal en breed te ontwikkelen. Wij denken graag mee en begeleiden onder meer de implementatie van Schatkist, Kleuterplein en Puk.
   
 • Het neerzetten van de doorgaande lijn (ook voor IKC's)
  Elke organisatie is uniek en daarom hebben we geen standaardaanbod voor het neerzetten van een doorgaande lijn. 1801 denkt graag met je mee op welke wijze de doorgaande lijn vorm en inhoud kan krijgen binnen jouw organisatie.
   
 • Mondelinge taal, waaronder woordenschatonderwijs
  De taalontwikkeling bestaat uit het begrijpen en spreken van taal. Onze taalspecialisten adviseren je hoe je de (meertalige) taalontwikkeling op de juiste manier kunt stimuleren. Onze preventieve logopedisten kunnen bij jonge kinderen spraaktaalproblematiek signaleren en leraren en ouders adviseren over het vervolgtraject.
   
 • Rekenen met kleuters
   
 • Overgang naar groep 3
  Er komen steeds meer vragen over de kleutergroepen: groep 1 en 2 apart of een combigroep 1-2? Wanneer laat je een kind doorgaan naar groep 3 en wanneer niet? Ook zien we dat scholen aan de slag willen met een combi 2-3. Mogelijkheden, do’s en don’ts, waar kies je voor: wij helpen je graag en deskundig!
   
 • Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong
  Kleuter met een ontwikkelingsvoorsprong wil je uitdagen en niet afremmen. In deze training leer je kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong signaleren, uitdagen en begeleiden. Ook wordt jouw basiskennis over (hoog)begaafdheid vergroot.
   
 • Praktische coaching op de werkvloer
  Ben je leraar van groep 1/2 en lijkt het je fijn als een professional eens ‘meekijkt en ondersteunt’ bij het inrichten van een uitdagende leeromgeving, het bieden van een beredeneerd aanbod en het observeren en volgen van kleuters? Met de praktische adviezen van de coaches van 1801 krijg jij meer orde en overzicht.
   
 • PRRRIKKELS
  Soms vertonen kleuters druk en overprikkeld of juist teruggetrokken of sloom gedrag. Hoe kun je deze kinderen ondersteunen? In de training leer je alles over sensorische informatieverwerking en hoe je met praktisch inzetbare tools op dit gedrag kunt reageren.
   
 • Training Kleuterklasse
  Het onderwijs aan het jonge kind is een vak apart. Het vraagt specifieke kennis van de leraar over onder andere spelontwikkeling en spelbegeleiding, kennis over ontwikkelingslijnen en specifieke interactievaardigheden. Kleuterklasse is dé training voor onderbouwleraren, die je leert kijken door de ogen van de kleuter.
   
 • Taakspel voor kleuters
  Taakspel is een speelse en doelmatige manier om gewenst gedrag te stimuleren. Door Taakspel hebben de kinderen meer tijd en aandacht voor hun werk, spel of activiteit. En het is rustiger en gezelliger in de groep! Er is een speciale versie voor kleuters.
   
 • Training voor onderwijsassistenten
  Basale kennis van kleuterontwikkeling is ook voor onderwijsassistenten in de groepen 1, 2 en 3 erg belangrijk. 1801 heeft daarom speciaal voor hen een training ontwikkeld die expliciet inzoomt op de specifieke belevingswereld van het jonge kind en spel(begeleiding). Dit geeft onderwijsassistenten meer zelfvertrouwen in het werken met kleuters.
   
 • Kleuters observeren kindvolgsystemen, zoals KIJK!
  KIJK! 0-4 is een kindvolgsysteem waarmee je de ontwikkeling van kleuters in al haar facetten kunt observeren en in kaart kunt brengen. 1801 kan de uitgangspunten en de werkwijze van het KIJK! 0-4 toelichten en implementeren, zodat je er nog meer profijt van hebt. Liever een ander kindvolgsysteem? 1801 informeert je graag over de mogelijkheden.

Staat er niet tussen wat je zoekt? Neem dan contact met ons op. Onze jonge kind-specialisten helpen en denken mee, geven advies, professionaliseren, begeleiden teams en leraren, coachen en ontwikkelen desgewenst ook maatwerktrajecten.

Daag kleuters uit met spel

Onze jonge kind-specialisten helpen je graag bij het samenstellen van een aanbod voor kleuters. Wil je meer informatie? Vul het contactformulier in of mail rechtstreeks naar de contactpersoon.

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer lezen?

In onze kennisbank vind je inspirerende artikelen, interviews, blogs, spreekbeurtpakketten en nog veel meer.

Naar de Kennisbank