Onderwijsondersteuning voor zieke leerlingen  

Onderwijsondersteuning voor Zieke leerlingen

Primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo 

Is jouw kind of een leerling in jouw klas chronisch of langdurig ziek? Voor zieke leerlingen is het belangrijk dat het onderwijs doorgaat. Even geen patiënt, maar gewoon leerling zijn. 

De wet Passend Onderwijs stelt dat de school verantwoordelijk is voor het verzorgen van onderwijs aan zieke leerlingen. Als school sta je er gelukkig niet alleen voor. Een consulent onderwijsondersteuning voor zieke leerlingen (OZL) van 1801 jeugd & onderwijsadvies kan extra ondersteuning op maat bieden.

Onderwijs geeft zieke leerlingen houvast en perspectief

Als een kind of jongere ernstig en/of langdurig ziek is, staat zijn of haar wereld op zijn kop. Dan is het goed als het onderwijs kan in elk geval blijven doorgaan, zodat: 

  • de leerling in contact blijft met klasgenoten en niet geïsoleerd raakt 
  • een leerachterstand kan worden voorkomen 
  • de leerling houvast en perspectief ervaart 

Iedere zieke leerling en elke situatie is anders. Daarom is onderwijsondersteuning voor zieke leerlingen ook altijd persoonlijk.  

Een consulent onderwijsondersteuning voor zieke leerlingen (OZL) van 1801 begint altijd met een uitgebreide intake met de leerling, ouders, school en het liefst ook behandelaars en de leerplichtambtenaar. Samen bepalen we wat er nodig is om de zieke leerling binnen het leerproces van de klas te houden. Dat kan zijn door begeleiding, de inzet van online lesprogramma’s, te bepalen hoeveel een kind naar school kan en/of de inzet van KPN KlasseContact

Onderwijsondersteuning voor zieke leerlingen door 1801 

Bij 1801 zijn we snel, flexibel en sterk in maatwerk. We hebben veel kennis en ervaring met onderwijs en ernstig of chronisch ziek zijn. Ook zijn we aangesloten bij Ziezon, een landelijk netwerk en expertisecentrum voor gespecialiseerde consulenten, die leerlingen, ouders en leraren ondersteunen wanneer een kind (chronisch) ziek is. We zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan en dat iedereen weet hoe de leerling het beste geholpen kan worden. We coachen, monitoren en evalueren met de school, die altijd eindverantwoordelijk blijft. 
Blijkt er langdurig hulp nodig? Dan blijven we betrokken en helpen we graag bij de onderbouwing van de aanvraag voor ondersteuning bij het samenwerkingsverband.

Een zieke leerling

Het is belangrijk dat zieke leerlingen betrokken blijven bij de school en goed onderwijs kunnen blijven volgen. Wil je weten wat een consulent onderwijsondersteuning voor (jouw) zieke leerlingen (OZL) kan betekenen? Vul het contactformulier in. 

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer lezen?

In onze kennisbank vind je inspirerende artikelen, interviews, blogs, spreekbeurtpakketten en nog veel meer.

Naar de Kennisbank