Begeleiding bij rekenproblemen of dyscalculie

Begeleiding bij rekenproblemen of dyscalculie

1801 biedt keuze tussen individuele begeleiding of voor begeleiding in een groepje samen met andere kinderen.

primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo, hbo  

Als jouw kind of leerling moeite heeft met rekenen en begeleiding nodig heeft om zijn of haar rekenvaardigheden beter te ontwikkelen, biedt 1801 jeugd & onderwijsadvies verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor individuele begeleiding of voor begeleiding in een groepje samen met andere kinderen. 

Individueel begeleidingstraject 

Ons individuele begeleiding begint met een kort rekenonderzoek (startmeting), dat de rekenontwikkeling van de leerling in kaart brengt. Vervolgens maken we een behandelplan op maat. Waar we precies aan gaan werken, ligt aan de hulpvraag van de leerling. Het begeleidingstraject is opgebouwd uit de volgende onderdelen: 

  • Een kennismakingsgesprek met het kind, ouders en het liefst ook de leerkracht/leraar 
  • Rekenonderzoek/startmeting 
  • Behandelplan op maat, waarin de inhoud en het doel van de dyscalculiebehandeling worden beschreven 
  • 12 wekelijkse begeleidingssessies van 50 minuten 
  • Wekelijks houden we bij in het digitale logboek waar we aan gewerkt hebben en hoe het gaat 
  • Eindmeting om de resultaten van de dyscalculiebehandeling in kaart te brengen 
  • Eindgesprek waarin de resultaten en het vervolg van de dyscalculiebehandeling met de leerling, ouder(s) en de school worden besproken 

Rekenangst overwinnen 

Kinderen met rekenproblemen of dyscalculie die herhaaldelijk zwakke schoolprestaties behalen, doen veel faalervaringen op. Dit kan leiden tot onzekerheid, weinig zelfvertrouwen en negatieve gedachten over het functioneren. Gelukkig kan een behandeling hulp bieden!
Deze hulp aan kinderen/ jongeren wordt meestal vergoed; 1801 heeft contracten afgesloten met nagenoeg alle gemeenten in de regio. Je hebt dan wel een verwijzing nodig van bijvoorbeeld de huis- of jeugdarts, het wijkteam of het jeugd- en gezinsteam.

Lees meer over rekenangst in de folder 'Rekenangst overwinnen'.

Dyscalculiebehandelingen van 1801 

Bij 1801 proberen we onze dyscalculiebehandelingen altijd zo goed mogelijk te laten aansluiten op de behoefte van de leerling met dyscalculie. Maatwerk dus, voor maximale impact! De nauwe samenwerking met ouders is een andere belangrijke succesfactor in onze behandelingen. Het maken van het rekenhuiswerk vraagt wekelijks een grote inzet thuis. Door haalbare afspraken te maken, proberen we de inspanningen van de leerling en zijn of haar ouders zo plezierig mogelijk te maken. En voelt de geboekte vooruitgang echt als een gedeeld succes. 

Rekenangst overwinnen?

Kinderen met rekenproblemen of dyscalculie die herhaaldelijk zwakke schoolprestaties behalen, doen veel faalervaringen op. Dit kan leiden tot onzekerheid, weinig zelfvertrouwen en negatieve gedachten over het functioneren. Gelukkig kan een behandeling ervoor zorgen dat het kind/de jongere weer meer plezier krijgt in het leren rekenen waardoor het leren rekenen ook beter gaat!

Rekenangst

Meer weten?

Wil je meer weten over onze dyscalculiebehandelingen? Neem dan contact met ons op.

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer lezen?

In onze kennisbank vind je inspirerende artikelen, interviews, blogs, spreekbeurtpakketten en nog veel meer.

Naar de Kennisbank