dyslexiebehandeling
Voor kinderen in Rotterdam

Online dyslexiebehandeling

Voor ouders
1801 start in Rotterdam met het geven van online dyslexiebehandelingen. Dat wil zeggen dat kinderen in Rotterdam die in aanmerking komen voor een dyslexiebehandeling, bij 1801 'online, en zonder fysieke aanwezigheid van de behandelaar' behandeld kunnen worden. Bewezen is dat het resultaat van de behandeling hetzelfde is als bij een face-to-face behandeling. 

Resultaat online behandeling nét zo effectief

Tijdens de coronaperiode in de jaren 2020-2022 zijn noodgedwongen talloze kinderen online behandeld voor dyslexie. Uit onderzoek blijkt nu dat er geen significante verschillen zijn in effectiviteit tussen de traditionele face-to-face en online dyslexiebehandelingen. Alle kinderen profiteerden evenveel van de behandeling en vertonen een vergelijkbare groei op lezen en spellen gedurende de behandelperiode. Dit betekent dus dat kinderen evenveel hebben geleerd van de digitale behandeling als je dat vergelijkt met kinderen die een face-to-face behandeling hebben gehad. Natuurlijk is ieder kind anders, we kijken daarom bij ieder kind kritisch of het digitaal behandelen voor evenveel vooruitgang kan zorgen.

Wetenschappelijk bewezen

Het RID (Regionaal Instituut Dyslexie) heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de resultaten van face-to-face en online dyslexiebehandeling. Op de website van het RID vind je een factsheet waarin de resultaten van kinderen uit beide groepen (face-to-face en online behandeling) met elkaar vergeleken worden.
Wil je er meer over lezen? Het onderzoek dat het RID heeft uitgevoerd naar online dyslexiebehandeling wordt naar verwachting begin 2024 gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Wanneer het zover is, kun je het artikel op deze pagina lezen.

De beste aanpak voor jouw kind

In Rotterdam starten wij vanaf januari 2024 met de online dyslexiebehandeling. De orthopedagogen en psychologen van 1801 zijn speciaal opgeleid om deze online behandeling te kunnen geven. 
Of je kind wel of niet in aanmerking komt voor deze werkwijze hangt af van een aantal factoren. Tijdens het onderzoek om te bepalen welke ondersteuning jouw kind nodig heeft bespreken we samen met jou of een online behandeling voor dyslexie succesvol kan zijn. Dit gebeurt overigens ook bij een reguliere behandeling; in alle gevallen kijken we of een behandeling effectief is voordat we een behandeling aanbevelen.   

Praktische informatie

Tussen een online en face-to-face behandeling zijn er eigenlijk maar weinig verschillen. Bij beide behandelingen wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van het digitale programma Letterlicht en stemmen we mét ouders en school af wie wat doet om de behandeling zo effectief mogelijk te laten verlopen. Lees meer over de dyslexiebehandeling bij 1801.

Het énige wat anders is, is dat het contact met de behandelaar anders verloopt. Het contact bij een online verbinding gaat via een videoverbinding in plaats van live. De begeleiding vindt daarom plaats op een rustige plek op school of in de eigen (huis)kamer. 

Meer weten?

Heb je vragen? Neem contact op met de coördinator, je vindt de contactgegevens onderaan de pagina.

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer lezen?

In onze kennisbank vind je inspirerende artikelen, interviews, blogs, spreekbeurtpakketten en nog veel meer.

Naar de Kennisbank