15 kinderboeken die zelfs de grootste leeshaters graag lezen!

Wat als je (klein)kind geen liefhebber is van lezen? Wat kies je dan? Met deze kinderboeken – geselecteerd voor én door kinderen met dyslexie – prikkel je hun leeshonger!

Wie met plezier leest, leest meer

Omdat lezen voor kinderen met dyslexie erg moeilijk is en veel extra inspanning vraagt, gaat dat vaak ten koste van hun leesplezier. In de behandeltrajecten van 1801 is herstel van leesmotivatie een belangrijk doel. Want wie met plezier leest, leest meer. En het maken van leeskilometers is vervolgens weer helpend bij leesproblemen. Om deze positieve spiraal te realiseren, is een leesaanbod dat past bij het niveau en de beleving van het kind heel belangrijk. Onze dyslexiebehandelaars spitsen daarom altijd hun oren wanneer kinderen enthousiast zijn over een boek.

Dé top 15 kinderboeken

Welke kinderboeken(series) vinden ‘leeshaters’ wél superleuk? De dyslexiebehandelaars van 1801 hebben een lijstje gemaakt van de vijftien favoriete boeken van de kinderen die zij behandelen. Good old favorites voeren de lijst aan, maar er worden ook verrassende, minder bekende titels genoemd. Er zit dus vast iets voor jouw (klein)kind bij!

15. Zoeklicht: Dit is foute boel! – Jorgen Hofmans

De serie ‘Zoeklicht dyslexie’ van uitgeverij Zwijsen is speciaal ontwikkeld voor oudere kinderen die moeite hebben met lezen. De boeken zijn leestechnisch eenvoudiger, terwijl de verhalen aansluiten bij de belevingswereld van kinderen van 9 jaar en ouder. Zoeklichtboeken zijn er op AVI-niveau E3 t/m E6. Vooral dit boek, dat gaat over een spannende gewapende overval op een supermarkt, is populair bij kinderen in de bovenbouw.

Kind lezen bibliotheek

14. Flirttips van een dyslexiediva – Kathleen Vael en Naomi Glorie

De opmaak van deze boekenserie houdt rekening met de problemen waar kinderen met dyslexie tegenaan lopen. Zo is de bladspiegel bijvoorbeeld rustig gehouden. Het zijn echte meidenverhalen, waarin zoveel mogelijk onderwerpen die hen bezighouden in de verhalen zijn verwerkt.

13. Tom Groot – Liz Pichon

Verlies je in de hilarische wereld van de vet goede, superslimme en extra speciale Tom Groot. Tom gebruikt in zijn dagboeken veel grappige tekeningen. Een boekenserie die wordt verslonden door kinderen!

12. Mijn hamster is een meesterbrein – Dave Lowe

Wat je nooit moet doen: je zusje aan haar bed vastplakken met plakband, ook niet als ze er zelf om vraagt.” Slechts één zin was er nodig om Tim enthousiast te maken. Hij vroeg al na het eerste hoofdstuk of er meerdere delen zijn. Gelukkig voor Tim – en jouw (klein)kind – zijn er inmiddels zes delen verschenen in deze serie over een jongetje dat voor straf een huisdier krijgt. Heeft hij even geluk dat het een pientere, pratende hamster is! Vooral de wat sarcastische humor en vele grappige plaatjes werken goed voor het bevorderen van het leesplezier.

11. Fantasia – Geronimo Stilton

Ook in deze reeks speelt de muis Stilton een hoofdrol. Fantasia-boeken zijn extra speciaal door wat er allemaal in is verstopt, zoals kras- en ruikpagina’s, glow in the dark-pagina’s, illustraties die alleen tevoorschijn komen als je je hand erop legt en zelfs 3D-illustraties. Ze staan boordevol extra informatie en spelletjes. Mika vindt het fijn dat er veel plaatjes bij staan en dat de woorden wat groter geschreven staan. En de Fantasia-boeken zijn volgens haar ook nog eens heel grappig of spannend!

10. Koen Kampioen – Fred Diks

Een serie boeken voor kinderen vanaf 7 jaar over voetbalheld Koen van Loon, die probeert met zijn elftal de top te bereiken. Door de herhaling van hoofdpersonen, structuur en taal geven serieverhalen een gevoel van voorspelbaarheid. En dat vinden kinderen met leesproblemen prettig.

9. Toneellezen: De verboden tuin van Toen – Monique van der Zanden

Bart-Jan Vingervlugh (met h!) logeert met frisse tegenzin bij zijn kouwe kakfamilie oom Bernard en tante Madelief. Een deel van het grote landgoed is verboden terrein voor hem. Als Bart-Jan ontdekt waarom dat zo is, wordt zijn logeerpartij opeens héél bijzonder… en krijgt hij voor oom en tante een zuur staartje. Dit boek hoort bij de serie Toneellezen van Uitgeverij Zwijsen. Ook andere uitgeverijen bieden deze nieuwe vorm van samenlezen. Twee of meer lezers nemen de rol van een personage op zich en lezen de dialogen hardop voor.

8. De regels van Floor – Marjon Hoffman

Floor (de ik-verteller) is een opgewekt en ondernemend meisje. Ze stelt regels op naar aanleiding van haar belevenissen. Die vatten niet alleen de vaak humoristische daden van Floor samen, maar werken ook doorlees-stimulerend. Je wilt als lezer weten waarom je nooit met je vader een cadeau voor je moeder moet kopen of waarom je nooit een tekening van een lang meisje moet maken. Het eerste deel is er ook in een dyslexievriendelijke uitgave, waarbij de bladzijden wat ruimer en overzichtelijker zijn ingedeeld.

7. Strips: Asterix & Obelix, Donald Duck en de boeken van Joep en Kik

Lezen is lezen. Ook strips horen daarom thuis in een rijk leesdieet. Kinderen met dyslexie noemen vaak Donald Duck en ook Garfield is geliefd. Ook de strips van Asterix & Obelix zijn leuk om te lezen! De tekeningen ondersteunen hun begrip van en grip op het verhaal. Ze kunnen meer genieten van de details en het zelfvertrouwen in de technische leesvaardigheid groeit. Er zijn ook strips met een (makkelijker) AVI-niveau, zoals Joep (voor kinderen die net beginnen met lezen) en Kik, geschreven door Gerben Valkema.

6. Dagboek van een muts – Rachel Renée Russell

De tegenhanger van de ‘Loser’-serie voor oudere meisjes. Makkelijk te lezen boeken vanwege de hulplijntjes en cartoonachtige illustraties. Hoofdpersoon Nicky Maxwell vertelt over haar belevenissen en blunders op haar nieuwe school.

5. De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen – Andy Griffiths

Andy en Terry wonen in een enorme boomhut. In elk deel van de inmiddels 5-delige serie komen er dertien verdiepingen bij, verzinnen ze de gekste dingen en gaat er van alles mis. Lol gegarandeerd voor jongens en meisjes vanaf een jaar of 8. Kinderen met dyslexie vinden dit leuke boeken vol met plaatjes en gekke gebeurtenissen, waardoor ze vol spanning blijven lezen.

4. Dolfje Weerwolfje – Paul van Loon

De boeken van Dolfje Weerwolfje zijn spannend, hebben veel plaatjes en niet te veel tekst. In deze serie draait alles om de avonturen van Dolfje Spaan, die op zijn zevende ontdekt dat hij een weerwolf is. Een aanrader voor kinderen die van griezelen houden! Deze serie bestaat in twee leesniveaus. Er zijn boeken voor groep 4 en voor groep 6. Dus als je vooruit gaat, kun je deze serie blijven lezen!

3. De Julius Zebra-serie – Gary Northfield

Het zal je maar gebeuren. Het ene moment drink je water uit een plas en het andere moment zit je met je vrienden in de wereld van de Romeinen. Het overkomt Julius Zebra. Extra leuk aan deze supergrappige serie is dat achterin elk boek leuke feitjes en weetjes over het Romeinse Rijk staan.

2. Een kroon voor een kanjer – Monique van der Zanden en Liesbeth Tilanus

Dit boek is speciaal geschreven voor kinderen die lezen en spellen lastig vinden. Het verhaal gaat over Raf, een jongetje met dyslexie. Hij gaat een spreekbeurt geven over dyslexie en beleeft samen met zijn klasgenoten een spannend avontuur op een eiland. Norah las het boek en zegt hierover: “Ik vond het een heel leuk boek omdat ik veel herkenbare stukjes tekst las. Ik haal ook letters door elkaar en lees langzaam. Het is spannend geschreven en leest fijn omdat het lettertype makkelijk leest. Ook heeft het boek leuke plaatjes! Ik wilde steeds doorlezen omdat ik graag wilde weten hoe het afliep.”

1. Het leven van een loser – Jeff Kinney

Dit boek staat onbetwist op nummer 1 bij de oudere kinderen. Michelle weet wel waarom: “Veel tekeningen en het verhaal sluit aan bij de dingen die tienerjongens meemaken.” Het verhaal gaat over de supergrappige antiheld Bram Botermans, in de zes delen door het leven heen struikelt.

Ga naar de Kennisbank

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.