We gebruiken cookies op onze website.

Opleiding Midden Management

Deze opleiding wordt momenteel herzien en afgestemd op het nieuwe schoolleidersprofiel. Informatie over de 'aangepaste opleiding' vind je op deze pagina vanaf maart 2023.

Ben je een ambitieuze docent die graag door wil groeien richting leiderschap? Of ben je startend middenmanager (zoals (kern)teamleider of afdelingsleider) en wil je je verder ontwikkelen in die functie? Dan is de Opleiding Midden Management een mooie stap richting verdere professionalisering.

De Opleiding Midden Management richt zich op het ontwikkelen van beginnende middenmanagers. Veel thema’s waar je mee te maken krijgt als startende leidinggevende in het onderwijs, komen hierbij aan de orde. Je werkt aan de competenties die nodig zijn om een rol als middenmanager goed uit te kunnen voeren, kijkt hierbij ook verder dan de ‘muren van je eigen school’ en bouwt aan een netwerk van leidinggevenden op andere scholen. De opleiding daagt je uit, zorgt voor verdieping en geeft je een breder perspectief.

 

 

Programma

De opleiding duurt 1,5 jaar en bestaat uit:

 • Een startassessment (najaar 2023)
 • Een startdag (najaar 2023)
 • Zes tweedaagse bijeenkomsten rondom relevante managementthema’s, gebaseerd op de beroepsstandaard schoolleiders VO
 • Individuele coaching
 • Begeleide en onbegeleide intervisiebijeenkomsten
 • Praktijkgerichte onderzoeksopdracht
 • Externe mentoring door een ervaren schoolleider
 • Projectopdracht in de eigen school
 • Eindassessment (voorjaar 2025)
 • Slotdag (voorjaar 2025)

Resultaat

Centraal staat het verbreden van je eigen perspectief. Als leidinggevende kom je op een andere positie in de organisatie. Er worden andere dingen van je gevraagd en je krijgt te maken met een complex speelveld waarin verschillende belangen een rol spelen. In de tweedaagse bijeenkomsten biedt de opleiding kaders en modellen om die complexiteit te overzien. Er is ruimte voor oefening van vaardigheden die nodig zijn om het goede gesprek te voeren. Er is veel aandacht voor reflectie en persoonlijke verdieping. Daarvoor zijn onder meer de intervisie- en kringcoachingsbijeenkomsten.

Om je meer nieuwe perspectieven en een breder handelingsrepertoire te bieden, krijg je gastcolleges van experts en een mentor: een ervaren schoolleider van een andere school die tevens beschikt over coachingsvaardigheden. De mentor kijkt met je mee naar de vorderingen in je (project)opdracht, ondersteunt je vanuit de eigen expertise, is in staat je een spiegel voor te houden en op coachende wijze met je persoonlijke ontwikkelpunten aan de slag te gaan.

Waarom kiezen voor 1801?

 • Wij werken met kleine groepen van maximaal 16 deelnemers en met minimaal 2 trainers.
 • Er is veel aandacht voor jou, je eigen ontwikkelingsbehoefte, je eigen context en jouw ambitie.
 • Door de informele momenten die de deelnemers en opleiders delen ontstaat er een hechte groep en een waardevol netwerk van leidinggevenden in het onderwijs.
 • Daarnaast krijg je een uitgebreid start- en eindassessment van hoge kwaliteit. In het eindassessment vind je een uitstroomprofiel waarmee je kunt aantonen dat je op grond daarvan benoembaar bent.
 • Tijdens de zes tweedaagsen verblijf je in een hotel of conferentieoord en kun je je volledig storten op je eigen ontwikkeling. Even geen afleiding, maar de volledige focus (en ‘s avonds natuurlijk lekker ontspannen).
 • Tijdens het traject heb je de mogelijkheid om gefaseerd aan je ontwikkeldoelen te werken. Je verdiept je leerproces en stuurt bij aan de hand van inhoudelijke én persoonlijke feedback van de opleiders.

Kosten € 10.600,-

Dit bedrag is inclusief: een uitgebreid start- en eindassessment, zes overnachtingen, lunches en diners. Ook de coaching, intervisie, het lesmateriaal, boeken én een tweejarige licentie voor het online leerplatform Studytube zijn bij de prijs inbegrepen.

Interesse in de opleiding?

Heb je interesse in de opleiding of heb je vragen? Stuur een mail naar interstudie@marant.nl. De startdatum 1 oktober is fictief. De werkelijke startdatum wordt nog gepland. 

Type

Leergang

Doelgroep

 • Leraren
 • Teamleiders

Sector

VO

Duur

1,5 jaar: de trainingsdagen vinden voornamelijk plaats op donderdagen

Locatie

De zes tweedaagsen vinden plaats in een, nog nader te bepalen, conferentiecentrum, centraal in het land. De overige bijeenkomsten vinden plaats bij 1801 in Elst of op een van de deelnemende scholen.

Startdatum(s)

Docenten

Klantervaringen

“De opleiding is een uitstekende manier om te ontdekken wie je bent en wat je wilt als leidinggevende. Je leert veel over jezelf en krijgt concrete handvatten aangereikt om mee aan de slag te gaan.”

- Opleiding Midden Management
19 oktober 2022

Prijs: € 10.600,-

Type

Leergang

Doelgroep

 • Leraren
 • Teamleiders

Sector

VO

Duur

1,5 jaar: de trainingsdagen vinden voornamelijk plaats op donderdagen

Locatie

De zes tweedaagsen vinden plaats in een, nog nader te bepalen, conferentiecentrum, centraal in het land. De overige bijeenkomsten vinden plaats bij 1801 in Elst of op een van de deelnemende scholen.

Startdatum(s)

Academie

Is dit toch niet wat je zocht? Bekijk dan onze andere opleidingen en trainingen.

Naar het overzicht