Schoolleider van Betekenis

Echt het verschil maken op thema's zoals onderwijskundig leiderschap, diversiteit, inclusie en passend onderwijs? Volg de opleiding Schoolleider van Betekenis.

Misschien werk je al in het onderwijs en heb je de ambitie om leiding te geven aan een school. Of je bent een ervaren leidinggevende in het bedrijfsleven en je wilt meer maatschappelijke relevantie in je werk door bij te dragen aan de ontwikkeling van de jongste generatie Nederlanders. Wil jij je ontwikkelen tot schoolleider die écht het verschil kan maken? Volg dan de opleiding Schoolleider van Betekenis!  

Aanmelden voor de opleiding 

Wil je je aanmelden voor de opleiding? Meld je aan voor een informatiebijeenkomst! Dit is de eerste stap richting de opleiding. Tijdens deze (online) bijeenkomst maak je alvast kennis met de opleiding en een aantal (oud-)studenten. Op het aanmeldformulier vind je de data van de informatiebijeenkomsten.  

Over de opleiding Schoolleider van Betekenis 

Gedurende 18 maanden werk je aan het ontwikkelen van je bekwaamheid als schoolleider. Je wordt hierin zowel basisbekwaam als vakbekwaam opgeleid. Praktijkleren vormt de kern van onze aanpak; meer dan twee derde van de opleiding vindt plaats in een dynamische leerwerkplek. Deze praktijkervaring, samen met opleidingsdagen, literatuur en intervisies helpt je om een betekenisvolle, vakbekwame schoolleider te worden in het basisonderwijs (PO).  

Afbeelding

Jouw verhaal als schoolleider staat centraal 

Bij de opleiding Schoolleider van Betekenis omarmen we de visie dat effectief leiderschap onlosmakelijk verbonden is met persoonlijke relaties en sociale interacties. Leiderschap wordt niet alleen getoond door de leidinggevende, maar door iedere professional die dagelijks in de onderwijspraktijk staat.  

Vanuit een sociale interactie wordt betekenis gegeven aan de omgeving van ieder persoon. Hiermee schrijft elke professional een eigen verhaal. Dit verhaal staat in de opleiding Schoolleider van Betekenis centraal. Belangrijke pijlers in de opleiding zijn gebaseerd op het Sociaal Constructivisme en de Self Determination Theory. 

Voor wie is de schoolleidersopleiding geschikt? 

 • Je bent in het bezit van een bachelordiploma. 
 • Binnen het onderwijs: Je werkt nu al in het po, vo, mbo of speciaal onderwijs en ambieert een functie als schoolleider.  
 • Zij-instroom: Je hebt een leidinggevende functie met daarbij horende verantwoordelijkheden buiten het onderwijs en overweeg je om schoolleider te worden.  

Herken je jezelf in bovenstaande punten? Kom dan naar één van de informatiebijeenkomsten! 

Opleidingsinhoud 

Het opleidingstraject is een duaal traject. Dat betekent dat de theorie uit de bijeenkomsten en het leren in de praktijk steeds op elkaar aansluiten. Tijdens het anderhalf jaar durende traject woon je eens per maand een opleidingsbijeenkomst bij, samen met de andere deelnemers uit jouw professionele leergroep. Daarnaast werk je in die anderhalf jaar op een leerwerkplekschool. Aan het eind van de opleiding studeer je samen met de leergroep als geheel af.  

Portfolio opbouwen 

Samen met de professionele leergroep werk je aan jouw persoonlijk portfolio. In het portfolio verzamel je jouw opgedane ervaringen op de verschillende thema’s. Dit noemen we jouw verhaal. Daarnaast verzamel je de ontwikkeling van jouw visie als schoolleider die je verbindt aan de theorie. Dit noemen we de theoretische onderbouwing.  

Voor jouw portfolio werk je samen met jouw professionele leergroep en word je intensief begeleid door jouw leercoach. Met de leergroep organiseer je op regelmatige basis intervisiebijeenkomsten. Jouw portfolio wordt door de leercoach ontwikkelingsgericht beoordeeld vanuit de principes van formatief evalueren: feed up – feedback – feed forward.    

Het opleidingsaanbod

Afbeelding
Opleidingsaanbod Schoolleider van Betekenis

Bovenstaand schema geeft beknopt weer hoe het opleidingsaanbod van Schoolleider van Betekenis is vormgegeven. Wil je meer weten over het programma? Schrijf je dan in voor de informatiebijeenkomst!   

Opbrengsten en certificering 

De opleiding Schoolleider van Betekenis sluit aan bij de beroepsstandaard zoals deze in 2020 voor schoolleiders PO is vastgesteld. De hele opleiding is gericht op het ontwikkelen van vakbekwame schoolleiders, gekoppeld aan deze beroepsstandaard.  

Onze ambitie ligt echter hoger. We willen binnen de opleiding Schoolleider van Betekenis het verschil maken met iedere deelnemer in de opleiding, vanuit de omgeving waarin zij werkzaam is. Als je de opleiding succesvol doorloopt, ontvang je een diploma waarop staat dat je Schoolleider Vakbekwaam bent.   

Deze opleiding is geaccrediteerd door het Schoolleidersregister PO.

Voor leidinggevenden in het VO geldt geen registratieplicht. De leiderschapspraktijken uit de beroepsstandaard gelden echter ook voor schoolleiders in het VO. Onze opleiding leidt op tot schoolleider PO en (team)leider VO. De opleiding is dus ook geschikt voor deelnemers die in het VO werken.   

Afbeelding
logo schoolleidersregister PO

Voor leidinggevenden in het VO geldt geen registratieplicht. De leiderschapspraktijken uit de beroepsstandaard gelden echter ook voor schoolleiders in het VO. Onze opleiding leidt op tot schoolleider PO en (team)leider VO. De opleiding is dus ook geschikt voor deelnemers die in het VO werken. 

Opleiders met expertise 

De thema’s uit de beroepstandaard worden integraal aangeboden in de opleiding. Hiervoor worden externe experts op dit thema ingezet.  

De kernopleiders zijn Diane van Tuijl en Sanne Kokkeler 

Enthousiast geworden?  

Meld je dan aan voor de informatiebijeenkomst. Na de informatiebijeenkomst word je, indien je voldoet aan het profiel, uitgenodigd voor een oriënterend gesprek. Vervolgens kun je je inschrijven voor de opleiding.

 

Afbeelding
Download whitepaper SVB

 

Type

Leergang

Doelgroep

 • Directeuren/bestuurders
 • Leraren/docenten
 • Intern begeleiders
 • Teamleiders/afdelingsleiders

Sector

PO
VO

Duur

1,5 jaar

Locatie

Arnhem en Hoofddorp

Startdatum(s)

Gevalideerd voor

Schoolleidersregister PO

Prijs: € 13.255,-

Download whitepaper ‘Schoolleider worden: zo maak je écht het verschil in het onderwijs’

Je overweegt om schoolleider te worden, maar je twijfelt nog. Want het is een grote stap en je hebt veel vragen. Past het schoolleiderschap wel écht bij jou? Kun je ook schoolleider worden als je momenteel een leraar of bouwcoördinator bent met ‘alleen maar pabo’ of een leidinggevende zij-instromer zonder onderwijservaring? Wat moet je doen om écht van betekenis te zijn en kost het volgen van een opleiding niet heel veel tijd en geld?   

Lees in dit whitepaper:   

 • Wat het vak van schoolleider inhoudt en welke (basis)competenties je nodig hebt voor het schoolleiderschap.  
 • Voorbeelden van dingen die jij kunt doen om als schoolleider écht van betekenis te zijn. (Want we vermoeden dat jij waarschijnlijk meer waarde wilt toevoegen aan het onderwijs, leren en de ontwikkeling van kinderen en jongeren.)   
 • Veel voorkomende eigenschappen van schoolleiders. Met onze handige checklist kun je bepalen of jij uit het juiste hout gesneden bent.   
 • Besluit je om de sprong naar het schoolleiderschap te wagen? Dan leggen we uit hoe jij in 5 stappen de schoolleider kunt worden die jij wilt zijn. 
Download het whitepaper

Type

Leergang

Doelgroep

 • Directeuren/bestuurders
 • Leraren/docenten
 • Intern begeleiders
 • Teamleiders/afdelingsleiders

Sector

PO
VO

Duur

1,5 jaar

Locatie

Arnhem en Hoofddorp

Startdatum(s)

Gevalideerd voor

Schoolleidersregister PO

Prijs: € 13.255,-

Academie

Is dit toch niet wat je zocht? Bekijk dan onze andere opleidingen en trainingen.

Naar het overzicht