Schoolleider van betekenis

Misschien werk je al in het onderwijs en heb je de ambitie om leiding te geven aan een school. Of je bent een ervaren leidinggevende en je wilt meer maatschappelijke relevantie in je werk door bij te dragen aan de ontwikkeling van de jongste generatie Nederlanders. Wil jij je ontwikkelen tot schoolleider die écht het verschil kan maken? Volg dan de opleiding Schoolleider van Betekenis!

Informatiebijeenkomsten

Elke maand organiseren wij een (online) informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst maak je kennis met de opleiding en een aantal (oud-)studenten. Op het aanmeldformulier vind je de data van de informatiebijeenkomsten. Meld je aan voor een informatiebijeenkomst!

Over de opleiding

Jouw verhaal

De visie van de opleiding Schoolleider van Betekenis is dat leiderschap niet kan bestaan zonder relatie. Leiderschap wordt niet alleen getoond door de leidinggevende, maar door iedere professional die dagelijks in de onderwijspraktijk staat. Vanuit een sociale interactie wordt betekenis gegeven aan de omgeving van ieder persoon. Hiermee schrijft elke professional een eigen verhaal. Dit verhaal staat in de opleiding Schoolleider van Betekenis centraal. Belangrijke pijlers in de opleiding zijn gebaseerd op het Sociaal Constructivisme en de Self Determination Theory.

Combinatie theorie en praktijk

Naast de opleidingsdagen, literatuur en intervisies, steken we vooral in op leren in de praktijk. Omdat jouw ontwikkeling centraal staat, starten we met een uitgebreide kennismaking en een ontwikkelassessment. Op die manier worden de door jou te ontwikkelen competenties duidelijk. Bij die ontwikkeling begeleidt een leercoach van 1801 jou intensief. Meer dan tweederde van de opleidingsuren breng je door op een leerwerkplekschool, waar je het onderwijs vanuit de praktijk leert kennen. Daar wordt je begeleid door zowel de leercoach als je werkplekbegeleider. Deze ervaringen breng je weer in tijdens de interactieve opleidingsdagen, zodat jouw ontwikkeling tot Schoolleider van Betekenis maximaal gestalte krijgt.

Het gaat ons om jóúw betekenis. Daar zetten we dus vol op in; we besteden veel aandacht aan intensieve feedback en ondersteuning. We doen er alles aan om jou, na anderhalf jaar, met een diploma Schoolleider van Betekenis het onderwijs in te zwaaien. Verder kun je een beroep doen aan een keur van oud-studenten, die je al voorgingen op deze route. De investering voor deze opleiding (€13255,00) is inclusief al deze begeleiding. 

Wil je meer weten over het programma? Schrijf je dan in voor de informatiebijeenkomst!

Afbeelding

Opzet van de opleiding

Het opleidingstraject is een duaal traject. Dat betekent dat de theorie uit de bijeenkomsten en het leren in de praktijk steeds op elkaar aansluiten. Tijdens het anderhalf jaar durende traject woon je eens per maand een opleidingsbijeenkomst bij, samen met de andere deelnemers uit jouw professionele leergroep. Daarnaast werk je in die anderhalf jaar op een leerwerkplekschool. Aan het eind van de opleiding studeer je samen met de leergroep als geheel af.

Portfolio

Samen met de professionele leergroep werk je aan jouw persoonlijk portfolio. In het portfolio verzamel je jouw opgedane ervaringen op de verschillende thema’s. Dit noemen we jouw verhaal. Daarnaast verzamel je de ontwikkeling van jouw visie als schoolleider die je verbindt aan de theorie. Dit noemen we de theoretische onderbouwing.

Voor jouw portfolio werk je samen met jouw professionele leergroep en word je intensief begeleid door jouw leercoach. Met de leergroep organiseer je op regelmatige basis intervisiebijeenkomsten. Jouw portfolio wordt door de leercoach ontwikkelingsgericht beoordeeld vanuit de principes van formatief evalueren: feed up – feedback – feed forward.

Wil je meer weten over het programma? Schrijf je dan in voor de informatiebijeenkomst

Het opleidingsaanbod

Afbeelding
Opleidingsaanbod Schoolleider van Betekenis

Bovenstaand schema geeft beknopt weer hoe het opleidingsaanbod van Schoolleider van Betekenis is vormgegeven.

Opbrengsten

De opleiding Schoolleider van Betekenis sluit aan bij de beroepsstandaard zoals deze in 2020 voor schoolleiders PO is vastgesteld. De hele opleiding is gericht op het ontwikkelen van vakbekwame schoolleiders, gekoppeld aan deze beroepsstandaard. Onze ambitie ligt echter hoger. We willen binnen de opleiding Schoolleider van Betekenis het verschil maken met iedere deelnemer in de opleiding, vanuit de omgeving waarin zij werkzaam is. Als je de opleiding succesvol doorloopt, ontvang je een diploma waarop staat dat je Schoolleider Vakbekwaam bent. 

Deze opleiding is geaccrediteerd door het Schoolleidersregister PO. 

Afbeelding
logo schoolleidersregister PO

Voor leidinggevenden in het VO geldt geen registratieplicht. De leiderschapspraktijken uit de beroepsstandaard gelden echter ook voor schoolleiders in het VO. Onze opleiding leidt op tot schoolleider PO en (team)leider VO. De opleiding is dus ook geschikt voor deelnemers die in het VO werken. 

Opleiders

De thema’s uit de beroepstandaard worden integraal aangeboden in de opleiding. Hiervoor worden externe experts op dit thema ingezet.

De kernopleiders zijn Marco Zwartkruis en Sanne Kokkeler.

Enthousiast geworden?

Meld je dan aan voor de informatiebijeenkomst. Na de informatiebijeenkomst word je, indien je voldoet aan het profiel, uitgenodigd voor een oriënterend gesprek. Vervolgens kun je je inschrijven voor de opleiding.

 

Afbeelding
Download whitepaper SVB

 

Type

Leergang

Doelgroep

 • Directeuren/bestuurders
 • Leraren/docenten
 • Intern begeleiders
 • Teamleiders/afdelingsleiders

Sector

PO
VO

Duur

1,5 jaar

Locatie

Elst en Hoofddorp

Startdatum(s)

Gevalideerd voor

Schoolleidersregister PO

Prijs: € 13.255,-

Download het whitepaper!

Je overweegt om schoolleider te worden, maar je twijfelt nog. Want het is een grote stap en je hebt veel vragen. Past het schoolleiderschap wel écht bij jou? Kun je ook schoolleider worden als je momenteel een leraar of bouwcoördinator bent met ‘alleen maar pabo’ of een leidinggevende zij-instromer zonder onderwijservaring? Wat moet je doen om écht van betekenis te zijn en kost het volgen van een opleiding niet heel veel tijd en geld? 

Lees in dit whitepaper: 

 • Wat het vak van schoolleider inhoudt en welke (basis)competenties je nodig hebt voor het schoolleiderschap.
 • Voorbeelden van dingen die jij kunt doen om als schoolleider écht van betekenis te zijn. (Want we vermoeden dat jij waarschijnlijk meer waarde wilt toevoegen aan het onderwijs, leren en de ontwikkeling van kinderen en jongeren.) 
 • Veel voorkomende eigenschappen van schoolleiders. Met onze handige checklist kun je bepalen of jij uit het juiste hout gesneden bent. 
 • Besluit je om de sprong naar het schoolleiderschap te wagen? Dan leggen we uit hoe jij in 5 stappen de schoolleider kunt worden die jij wilt zijn. 
Download het whitepaper

Type

Leergang

Doelgroep

 • Directeuren/bestuurders
 • Leraren/docenten
 • Intern begeleiders
 • Teamleiders/afdelingsleiders

Sector

PO
VO

Duur

1,5 jaar

Locatie

Elst en Hoofddorp

Startdatum(s)

Gevalideerd voor

Schoolleidersregister PO

Prijs: € 13.255,-

Academie

Is dit toch niet wat je zocht? Bekijk dan onze andere opleidingen en trainingen.

Naar het overzicht