Systemisch werken

Systemisch werken

Primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo

We staan dagelijks in contact met anderen; gezinsleden, vrienden en collega’s. We praten en luisteren, reageren op elkaar en werken samen. Elk systeem kent zijn eigen dynamiek en wordt in stand gehouden door (gedrags)patronen. In een organisatie of team kunnen mensen elkaar soms geweldig goed aanvoelen en aanvullen, maar er kunnen ook problemen ontstaan. Als leidinggevende wil je deze, in het belang van de kwaliteit van het onderwijs, natuurlijk zo snel mogelijk oplossen.

Wat is systemisch werken?

Systemisch werken is een grondhouding en een methodiek om naar organisaties en de relatie tussen mensen te kijken. De betekenis van relaties tussen mensen wordt namelijk bepaald door de sociale context. Systemisch werken of systeemdenken laat je de samenhang tussen de mensen en ‘stromingen’ binnen een organisatie zien en begrijpen. Het helpt je om systemen te beschrijven, patronen in beeld te brengen en interventies te plegen als er iets in jouw organisatie niet goed werkt. Systemisch werken brengt verandering en kan vastgelopen teams weer in beweging krijgen.

Systemisch werken in het onderwijs

Bij 1801 geloven we in de kracht van systemisch werken in het onderwijs. De meeste van onze adviseurs beheersen de technieken systemisch kijken, systemisch werken en weten welke interventie het gewenste resultaat oplevert. Systemisch werken levert vaak verrassingen op. Wij zijn geïnteresseerd in ‘de vraag achter de vraag’ en kijken door de bril van onze klanten naar een probleem. We zoeken snel de verdieping, zijn eerlijk, relativerend en soms confronterend op een niet-vervelende manier. Prettig brutaal dus, waar je echt iets aan hebt.

Systemisch werken

Wil jij op jouw school met systemisch werken aan de slag? Neem dan contact met ons op.

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer lezen?

In onze kennisbank vind je inspirerende artikelen, interviews, blogs, spreekbeurtpakketten en nog veel meer.

Naar de Kennisbank