Vorming Integraal Kindcentrum (IKC)

Vorming Integraal Kindcentrum (IKC)

voorschool, primair onderwijs

Veel scholen in het primair onderwijs en kinderopvangorganisaties willen samenwerken. Begrijpelijk, want de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang in een Integraal Kindcentrum (IKC) levert alle betrokkenen veel goeds op. Maar waar begin je? Wie gaat leidinggeven? En hoe kun je vanuit het erkennen van de verschillen werken aan onderlinge afstemming en doorgaande lijnen – zowel inhoudelijk als gericht op de ontwikkeling van de leerlingen? Bij 1801 jeugd & kunnen we je helpen om onderwijs en kinderopvang succesvol te verenigen.

De voordelen van een Integraal Kindcentrum (IKC)

Een Integraal Kindcentrum (IKC) is een organisatievorm waarbij onderwijs en kinderopvang samenwerken om de ontwikkelmogelijkheden van kinderen van nul tot twaalf jaar te vergroten. Binnen het Kindcentrum of IKC staat – de doorgaande leerlijn van – het kind centraal. De samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang biedt leerlingen en hun ouders of verzorgers jarenlang een vertrouwde omgeving. Een plek waar kinderen worden gezien en waar hun behoeften, zorg en inhoudelijke ontwikkeling nauwkeurig wordt bijgehouden. Een kwalitatief rijke verbinding tussen onderwijs en kinderopvang is ook interessant voor de samenwerkende organisaties, die met een Kindcentrum of IKC een sterke positionering en merkwaarde creëren.

Integraal Kindcentrum (IKC) bij 1801

Bij 1801 hebben we geen standaardlijstje dat je kunt afvinken om tot een Integraal Kindcentrum of IKC te komen. Elke situatie is anders en dat vraagt om maatwerk. En laten we daar nou goed in zijn. We hebben ervaring met de voorschool én de onderbouw van de basisschool en weten hoe je deze twee verschillende werelden succesvol bij elkaar brengt. Onze trainers uit onderwijs en kinderopvang weten veel over IKC’s en IKC-ontwikkeling en gaan uit van jullie eigenheid en kracht. We stellen kritische vragen, maken blinde vlekken zichtbaar, reiken nieuwe inzichten aan, geven advies, en helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden. Zo gaan we voor maximale impact!

Hoe vorm je een Integraal Kindcentrum

Wil je een Integraal Kindcentrum (IKC) vormen en kun je daarbij hulp gebruiken? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Vul het contactformulier in.

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer lezen?

In onze kennisbank vind je inspirerende artikelen, interviews, blogs, spreekbeurtpakketten en nog veel meer.

Naar de Kennisbank