Goed van Start
Zet de juiste toon voor een positief klimaat met

Goed van Start

Primair onderwijs 
Na de vakantie start elke leraar met een ‘nieuwe groep’, ook al zijn het (grotendeels) dezelfde leerlingen als het jaar ervoor. Omdat de leerlingen elkaar langere tijd niet hebben gezien, begint het groepsvormingsproces weer van vooraf aan. Zeker als er een andere leraar voor de klas staat en er andere leerlingen zijn bijgekomen. De eerste maand van het schooljaar is daarom bij uitstek de tijd om te investeren in regels en routines in de klas. Maar hoe pak je dat aan?  

Goed van Start, voor een positief klasklimaat 

Goed van Start is een aanpak waarmee je samen met jouw leerlingen de toon zet voor een positief klimaat in de groep. Aan het begin van het schooljaar organiseer je vijf klassenvergaderingen. Tijdens deze bijeenkomsten stellen de leraar en de leerlingen gezamenlijk de regels en afspraken op voor de rest van het jaar. Door dit samen te doen, zijn de verwachtingen meteen duidelijk en krijgen leerlingen vanaf het begin een verantwoordelijke rol bij de besluitvorming in de klas. Deze aanpak voor groepsvorming werkt en is bewezen! 

Met Goed van Start werk je aan het aanleren van verantwoordelijkheid en train je tegelijkertijd de sociale vaardigheden van leerlingen. Goed van Start bevat een boek met een stappenplan en suggesties voor werkvormen voor de groepen 5 tot en met 8. Ook geeft het boek suggesties voor het betrekken van jonge kinderen en kleuters.  

Goed van Start met 1801  

Bij 1801 wensen we jou een fijne start van het schooljaar en een positief klasklimaat met verantwoordelijke leerlingen. Daarom komen we graag bij je langs voor om een introductie (een studiedagdeel) te geven van Goed van Start. Past deze aanpak bij jouw school? Dan verzorgen we ook graag de implementatie. Meer weten? Neem dan contact met ons op.  

het schooljaar Goed van Start

Heb je vragen over jij het schooljaar goed van start kunt gaan? Wij helpen je graag met concrete adviezen en tips! Neem contact met ons op.

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer lezen?

In onze kennisbank vind je inspirerende artikelen, interviews, blogs, spreekbeurtpakketten en nog veel meer.

Naar de Kennisbank