Formatief evalueren

Formatief evalueren (mbo)

mbo 
Het mbo-onderwijs is continu in beweging, waarbij de focus verschuift van lesgeven naar echt en diepgaand leren. Jouw doel als docent is om al jouw studenten te bereiken en te motiveren om te leren. Je wilt ze voorbereiden op een leven lang leren, zodat ze zich steeds aan kunnen passen aan een veranderende arbeidsmarkt. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw school deze omslag maakt?  

1801 jeugd & onderwijsadvies legt de focus op het leren van de student én de docent. Formatief werken geeft jullie inzicht. Zo gaan we samen voor maximale impact en duurzame verandering! 

Wat is formatief werken en wat levert het op? 

Formatief werken staat in dienst van leren. Het biedt de docent én student inzicht in het leerproces. Het gaat bij formatief werken nadrukkelijk niet om het toetsen en het geven van cijfers, maar om een cyclisch proces gericht op dieper en betekenisvol leren. Je toetst (anders) om je een beeld te vormen van de status van het leerproces van de student en gebruikt deze informatie om je eigen handelen bij te stellen. Dat is de maximale opbrengst van formatief werken. Dit vraagt om een gezamenlijke visie op het leren van de studenten én docenten en een andere manier van denken over het ontwerpen van onderwijs.  

Formatief werken bij 1801

 1801 heeft ruime ervaring met het (her)ontwerpen van het mbo-onderwijs. We helpen je graag met:  

  • Leiderschap & visieontwikkeling: onze onderwijsadviseurs en trainers begeleiden schoolleiders en onderwijsmanagers bij het formuleren van een gezamenlijke visie op formatief evalueren, het (leren) spreken van dezelfde taal en het effectief bouwen en leidinggeven aan een formatieve cultuur. Kijk ook eens bij visieontwikkeling.
  • Onderwijsontwerp: welke wijze van toetsen zet je wanneer in en hoe maak je de slag van lesgeven naar leren? We helpen jou en je team bij het ontwerpen van een formatieve structuur in het onderwijsprogramma, waarbij de visie leidend is. Lees meer over curriculumontwerp.
  • Teamscholing: volg krachtige modules over formatief werken, die je direct in de praktijk kunt toepassen. Onze leer-/werksessies maken formatief evalueren concreet in het lesaanbod. Ook lesbezoeken behoren tot de mogelijkheden. 

Inzicht met Formatief Evalueren

Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in ons aanbod? Neem dan contact met ons op. 

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer lezen?

In onze kennisbank vind je inspirerende artikelen, interviews, blogs, spreekbeurtpakketten en nog veel meer.

Naar de Kennisbank