Professionele leercultuur

Professionele leercultuur (mbo)

mbo 

Het onderwijsaanbod op het mbo ontwikkelt zich onder invloed van allerlei maatschappelijke en technologische ontwikkelingen en veranderende behoeften van studenten. Daarmee veranderen ook de professionele leercultuur en structuren binnen teams. Hoe kun je ervoor zorgen dat deze verandering toekomstbestendig en duurzaam is? 

1801 jeugd & onderwijsadvies helpt je graag met het ontwikkelen van visie en beleid op het gebied van samen leren en samen werken in je team. 

Wat is een professionele leercultuur en wat levert het op?  

In een professionele leercultuur staat het leren van de student centraal in alle lagen van de school. Dit is de basis voor het ontwikkelen van toekomstbestendig persoonlijke onderwijs, waarbij je in een samenhangend en doelgericht programma werkt aan een zichtbaar lerend team.  
Uit verschillende meta-analyses blijkt dat Collective Teacher Efficacy de grootste impact heeft op het leren van studenten. Collective Teacher Efficacy wordt gedefinieerd als de overtuiging dat je als team het verschil kunt maken en dat je continu samen werkt aan het vergroten van je impact. Dit vraagt een gezamenlijke visie, heldere doelen en een professionele leercultuur én -structuur.  

Professionele leercultuur bij 1801 

1801 begeleidt regelmatig colleges, teams en docenten bij het (her)ontwerpen van het onderwijs. Wij kunnen je helpen met: 

  • Teamcoaching: het vormen van een gezamenlijke visie op de professionele leercultuur in het team en van daaruit toewerken naar de gewenste houding en gedrag van alle teamleden. Hiervoor kunnen verschillende interventies worden ingezet: vaardigheidstraining, teamgesprekken, deep democracy, inzicht in verschillende communicatiestijlen en gedragspatronen (Management Drives/DISC) herkennen, belemmerende patronen bespreken in het team en individuele coaching. De intakegesprekken en analyses leiden tot een gedragen plan, dat we omzetten naar realistische doelen waarbij het team in de lead is.  

  • Teamleren: ons scholingsprogramma Impact op Leren stimuleert het samen leren en is gericht op het versterken van de pedagogische en didactische strategieën van de teams. Welke interventies hebben de grootste impact op het leren van studenten? Hoe zetten wij deze interventies in binnen onze opleiding? Wat is de impact op onze studenten? Wat leren wij hiervan? Afhankelijk van de scholingsbehoeften en leervragen van jou en je team worden elementen uit het scholingsprogramma ingezet. 

Bij 1801 leggen we de focus op het leren van de student én de docent. Hoe vergroten we de impact op het leren? Wat vraagt dat van het mbo-onderwijs en docenten? Hoe krijg je inzicht in de voortgang? Door de professionele leerstructuur en -cultuur binnen jouw team te versterken, komen we samen tot duurzame verandering.  

Meer impact met een Professionele leercultuur

Als samenwerkend team heb je de grootste impact hebt op het leren van studenten. We helpen je graag met het versterken van de professionele leerstructuur en -cultuur. Interesse? Neem contact met ons op.

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer lezen?

In onze kennisbank vind je inspirerende artikelen, interviews, blogs, spreekbeurtpakketten en nog veel meer.

Naar de Kennisbank